Medicin mod Parkinson?

man in purple long sleeve shirt holding white plastic bottle

Har du nogensinde set den film, der hedder ”Awakenings”? Robin Williams spiller hovedrollen – en læge, som i slutningen af 1960’erne eksperimenterede med forskellige nyudviklede former for medicin, som var udviklet til patienter med Parkinson’s sygdom. Filmen viser, hvordan medicinen hjælper patienter med en nervesygdom (ikke Parkinsons) ligesom vågner op efter 20 – 30 år, hvor de har været i en tilstand af konstant søvn. Det er en rørende film. Den ender ikke lykkeligt. Desværre. Men den viser, at forskning og accept kan føre os langt frem. Og det er det, jeg gerne vil tale om her:

En fortid uden hjælp

Dengang i 1960’erne havde hverken lægerne eller patienter med Parkinson alle de muligheder, som de har her i dag, sådan ca. 60 år senere. Der findes nemlig mange muligheder for patienter med Parkinson sygdom, som kan give dem hjælp. Der findes naturligvis medicin, som de skal tage*.

Men der findes også Parkinson hjælpemidler, der kan hjælpe dem til, at deres hverdag kan blive bedre. Fx så kan en spiserobot – se her hjælpe dem, der har svært ved at håndtere bestikket under måltidet. Og tro ikke, at mennesker med Parkinson ikke ved, hvad de fleste af os tænker, når vi ser, at maden bliver spildt ned over skjorten eller trøjen på grund af de rystende hænder. Vi væmmes. Spiserobotten hjælper den syge med at undgå dette. Sådan en robot hører ikke inde under AI kategorien, som du hører alt om lige nu.

Moderne velfærdsteknologi

Nej, den hører inde under en kategori, som kaldes for velfærdsteknologi. Dette er en betegnelse for hjælpemidler, der er udviklet med specielt henblik på at hjælpe mennesker, der har vanskeligt ved at udføre bestemte opgaver i deres hverdag. Eller som har brug for støtte til at kunne overkomme hverdagen, så de befries for at føle, at de er til besvær for andre mennesker.

Begrebet ”velfærdsteknologi” dækker dermed ikke kun over Parkinson hjælpemidler, men fx også over terapeutiske hjælpemidler. Fx vippestole, der er udviklet til børn med ADHD. En vippestol aktiverer hjernen på en måde, der får barnet med ADHD til at kunne koncentrere sig – eventuelt i situationer, hvor indlæring er vigtig.

Dækker bredt

Jo, velfærdsteknologi er en betegnelse for en lang række produkter, som kan bidrage til en langt bedre hverdag for mennesker med alvorlige sygdomme (fx Parkinson) eller mennesker med små handicaps. Det kan fx være svært at holde på en kniv. Det kan være direkte farligt for en person, som lider af Parkinson, at skulle skære grøntsager til en salat. Her kommer velfærdsteknologien ind i billedet: Der findes særlige knive og skæreredskaber, som beskytter imod overskårne fingre eller stik i hånden.

Mange af de produkter, som velfærdsteknologien har givet os, opfatter vi i dag som en selvfølge i vores hjem: sæbedispensere, mandolinjern med holdere, der kan holde grøntsagen fast, pilleæsker med lysende eller bippende alarmer, osv. Det er ofte små genstande, som vi tager til os og bruger i vores hverdag. Men de gør altså en meget stor forskel. Forestil dig, at din svigermor lider af demens. Er det ikke rart at vide, at hun får besked på at tage sin medicin til tiden?

*: Artiklen her hverken anbefaler eller fraråder medicin.