Solen giver strøm

Da vi købte vores hus for nu 12 år siden, valgte vi huset på grund af en god indretning og dets beliggenhed i det kvarter, vi allerhelst ville bo i. Der var kun et enkelt minus ved huset, nemlig at opvarmningen skete via el-radiatorer, hvilket vi jo godt vidste er en alt for dyr løsning.

Men heldigvis var der også en udmærket brændeovn i huset, så vi har formået at holde varmeudgifterne nede på et tåleligt niveau ved at bruge den flittigt. Som så mange andre førstegangskøbere havde vi selvfølgelig sat os så tilpas hårdt økonomisk, at enhver tanke om at investere i en billigere form for varmesystem var praktisk talt umulig.

Men nu er økonomien blevet langt stærkere, blandt andet fordi begge vores børn er flyttet hjemmefra. Så for noget tid siden besluttede min kone og jeg, at vi ville have fornyet husets opvarmning.

Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt vi skulle blive tilsluttet fjernvarmen, som findes i vores område, eller vi skulle finde en anden løsning. Men tvivlen forsvandt, da vi havde haft besøg af en fjern bekendt af mig, der er fagmand på området.

Solcelleanlæg eller varmepumpe

I skal selvfølgelig have et solcelleanlæg eller en varmepumpe ( han gav os denne adresse at kigge på ) og så fortsætte med at varme op med elektricitet, sagde han. For hvis I vil have fjernvarme ind i huset, skal der trækkes rør rundt i hele huset og opsættes radiatorer. Det bliver en alt for dyr løsning i jeres tilfælde, fastslog han.

Han forklarede, at med et tilstrækkeligt antal solpaneler på taget, kunne vi formentlig producere så meget elektricitet, at det på årsbasis kan dække omkring 80 procent af vores behov. Sagen er, forklarede han, at I om sommeren vil komme til at producere mere strøm, end I selv bruger, fordi I jo ikke skal varme huset op i sommermånederne.

I den situation vil jeres overskydende produktion af elektricitet blive sendt ud i el-nettet, så jeres egen elmåler rent bogstaveligt vil løbe baglæns, fordi elselskaberne betaler for den strøm, I producerer.

Om vinteren falder jeres produktion af strøm selvfølgelig, fordi der ikke er så mange solskinstimer, hvorfor jeres solceller ikke kan producere så meget som om sommeren. Samtidig bruger I naturligvis langt mere strøm om vinteren, fordi huset skal varmes op. Men totalt set vil jeg mene, at solcellerne kan dække omkring 80 procent af jeres samlede, årlige forbrug, fortalte min bekendte.

Han fortalte også, at vi burde investere i solceller med batteri på tag til en pris fra 50.000 kr. inkl. montering. Det smarte med et solcelleanlæg med batteri er, at du kan lagre den strøm, du ikke bruger. Han anbefalede os at købe et 6 kWh batteri, som rigtig kan lagre en masse strøm til senere.

Han orienterede mig også om, at de el-radiatorer, vi har i huset, efterhånden er af en bedaget model, der bruger betydeligt mere elektricitet for at afgive en vis mængde varme end moderne el-radiatorer bruger. Hans vurdering var, at det ville være en god forretning at udskifte samtlige radiatorer i huset. Udskift dem eventuelt også med en varmepumpe, som luft til vand varmepumper som koster fra 80.000 kr. inkl. montering.

Eller skift til bedste jordvarmeanlæg, hvor du finder jordvarme pris fra 115.000 inkl. installation.

Billigste elpriser

Det endte med, at jeg tilkaldte et firma, der har specialiseret sig i opsætning af solcelleanlæg. En ekspert besøgte os for at se på forholdene, og få dage efter fik vi et konkret tilbud med en udregning af det afkast, vi kunne forvente. Hvem vil ikke gerne have de billigste elpriser, spørger jeg bare?

Det fremgik, at vi kunne opnå en forrentning af investeringen på ca. 15 procent, så der er selvfølgelig ikke noget at betænke sig på. I øvrigt sparer vi generelt en del ved at købe billigt brænde til vores brændeovn inspireret af denne her. Spar penge på elregningen ved få enkle tips og tips.

Kilder: Bedste-varmepumpe.dk, Jordvarmeanlæg.dk og Bedste-solceller.dk